Trade Media
     

Woonboot


Vaar door Kerala in een woonboot!

Bent u al eens gaan varen in een woonboot op de binnenwateren van Kerala? Als u dat nog niet gedaan heeft, dan moet u dat zeker doen. Dit is echt een wonderlijke en onvergetelijke ervaring!

Hedendaagse woonboten zijn enorme, traag verplaatsen exotische schepen die gebruikt worden voor vakantiereizen. Het zijn in feite opgeknapte versies van de kettuvallams van weleer. De originele kettuvallams werden gebruikt om tonnen rijst en specerijen te vervoeren. Een gewone kettuvallam kan zonder problemen tot 30 ton van Kuttanad naar de haven van Kochi vervoeren.

De kettuvallam wordt samengehouden met knopen van kokosvezels. Tijdens de constructie van de boot wordt geen enkele nagel gebruikt. De boot wordt gemaakt van houten planken van de Nangkaboom die samen gehouden worden met kokosvezel. Deze wordt dan afgewerkt met een bijtende zwarte harslaag gemaakt van gekookte cashewpitten. Als dit goed onderhouden wordt, kan een kettuvallam generaties meegaan.

Een deel van de kettuvalam werd met bamboe en kokosvezels bedekt en deed dienst als toilet en keuken voor de bemanning. Maaltijden werden aan boord gekookt en aangevuld met vers gekookte vis van de binnenwateren. 

Toen de moderne wagens dit transportsysteem in de vergetelheid duwden, vond iemand een nieuwe manier om deze boten, die bijna allemaal de kaap van  de 100 jaar rondden, op de markt te houden. Door speciale kamers te ontwerpen die aan de noden van de reizigers voldeden, maakte het op til zijnde uitsterven van  deze boten plaats voor een hernieuwde populariteit. 

Nu zijn deze boten een vertrouwd beeld op de binnenwateren. Alleen al in Alappuzha zijn er zo veel als 5000 woonboten.

Tijdens het verbouwen van kettuvallams in woonboten, wordt er voor gezorgd dat alleen natuurlijke producten worden gebruikt. Bamboematten, stokken en hout van de areca notenboom worden gebruikt voor het maken van het dak, matten uit kokosvezel en houten planken voor de bevloering en hout van kokosbomen en kokosvezel voor bedden. Voor verlichting worden echter zonnepanelen gebruikt.

Vandaag beschikken woonboten over alle comfort. Net zoals in een goed hotel zijn er bemeubelde slaapkamers, moderne toiletten, gezellige woonkamers, een keuken en zelfs een balkon om te vissen. Delen van het gebogen houten dak worden bedekt met gevlochten palmen om schaduw te bieden en laten ongehinderde panoramische uitzichten toe. Terwijl de meeste boten door lokale roeiers voortgestuwd worden, worden sommige aangedreven door een 40 pk motor. Boot-treinen worden gevormd door twee of meerdere woonboten aan elkaar te rijgen  en worden ingezet voor grote groepen toeristen. 

Wat een ritje op zo’n woonboot zo magisch maakt is het adembenemende uitzicht op het ongerepte en anders ontoegangkelijke landelijke Kerala dat u te zien krijgt terwijl u drijft! Is dat nu niet geweldig?

Klik hier indien u een uitbater van woonboten wilt selecteren uit de Geklassificeerde Lijst van Woonboot Touroperators van Toerisme Kerala.


 

Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia