Trade Media
     

Husbåt


Åka på kryssning genom Kerala i en husbåt!

Har du någonsin åkt på kryssning i en husbåt på vatten  i Kerala? Om du inte har det, se till att göra det. Den här är verkligen en underbar och oförglömlig upplevelse!

Dagens husbåtar är enorma, långsamma exotiska pråmar som används för fritidsresor och är i själva verket en omarbetad version av kettuvallams från forna tider. De ursprungliga kettuvallams användes för att frakta flera ton av ris och kryddor. En standard kettuvallam kan rymma upp till 30 ton från Kuttanad till Kochi hamnen.

Kettuvallam binds samman med kokosfiberknutar. Inte en enda spik används för byggandet av båten..båten är tillverkad av plankor av brödfruktträ och kokosfiber. Detta beläggs sedan med en kaustik svart kåda tillverkad av kokta cashewkärnor. Med noggrannt underhåll kan en kettuvallam hålla i flera generationer.

En del av kettuvallam täcks med bambu och kokosfiber för att fungera som en toalett och kök för besättningen. Måltiderna kan tillagas ombord och kompletteras med nylagad fisk från uppdämt flodvatten.

När moderna lastbilar ersatte detta transportsystem, fann någon ett nytt sätt att hålla kvar dessa båtar, nästan alla var mer än 100 år gamla, på marknaden. Genom att konstruera speciella rum för resande, kom dessa båtar fram från nära utrotning för att njuta av sin nuvarande stora popularitet.

Nuförtiden är dem här en vanlig syn på dessa bakvatten, och bara i Alappuzha finns det så många som 500 husbåtar.

När man bygger om kettuvallams till husbåtar, tar man hänsyn till att endast använda sig utav naturliga produkter. Bambumattor, pinnar och trä från palmnötsträd används för att lägga tak, kokosfibermattor och träplankor för golvbeläggnng och trä från kokospalmer och kokosfiber för sängar. 

Idag har husbåtarna alla de bekvämligheter som ett bra hotell har, inklusive möblerade sovrum, moderna toaletter, mysiga vardagsrum, ett kök och till och med balkong för sportfiske. Delar av det krökta taket av trä eller flätade palmblad, kan öppnas för att förse skugga och tillåta oavbrutna vyer. De flesta båtar styrs av roddare, medan vissa drivs av en 40 HK motor. Så kallade båttåg – två eller fler sammankopplade husbåtar – används också för stora turistgrupper.  

Vad som är verkligen magiskt med en husbåtstur, är den hisnande vyn av orörda och i vanliga fall otillgängliga rurala Kerala som erbjuds – och detta medan du flyter fram! Är inte det något du själv kulle vilja uppleva?

För att välja en husbåtsbyrå från Kerala Turistbyrås annonslista för husbåtar, var god klicka här.


 

Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia