Trade Media
     

Mohiniyattam, Klassieke Dans van Kerala


De kronkelende dans van de verleidster is de typische klassieke dansvorm van Kerala. Traag, gracieus, vloeiende bewegingen van het lichaam en ledematen en uiterst emotionele oog- en handgebaren verheffen het tot een unieke dansvorm. De eenvoudige en elegante goud-filigraanjurk in zuiver wit of ivoor, trekt heel erg op de traditionele kledij van de Keralietische vrouwen.

De oorsprong van Mohiniyattom is geworteld in de Hindoeïstische mythologie. Nadat de oceaan van melk door de goden en demonen was gekarnd om er het levenselixir van onsterfelijkheid uit te halen, gingen de demonen met dit goddelijke brouwsel aan de haal.

Heer Vishnu bood redding aan de goden die in paniek sloegen en nam de vrouwelijke vorm aan van Mohini, een lieflijke hemelse dame. Terwijl de demonen betoverd werden door haar charmes, stal Mohini het elixir en gaf het terug aan de goden. Deze dans werd overgenomen door de Devadasi tempeldanseressen, vandaar de naam ‘Dasiattan’. Deze dans was erg populair tijdens het Chera bewind van de 9e tot de 12e eeuw.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia