Trade Media
     

Kutiyattam, Uitvoerende Kunst van Kerala


Kutiyattam betekent letterlijk “samen optreden”. Dit is eerste klassieke dramakunst van Kerala. Kutiyattam ontwikkelde zich in de 9e eeuw voor Christus en is gebaseerd op Wijsgeer Bharatha’s ‘Natyasasthra’ die in de tweede eeuw leefde.

Kutiyattam wordt opgevoerd in het tempeltheater. Op het podium bevinden zich twee of meerdere personages tegelijkertijd, waarbij de Chakkiars de manneleijke rollen spelen en de Nangiars die de vrouwelijke rollen voor hun rekening nemen. De Nangiars slagen met de cimbalen en reciteren verzen in Sanskriet, terwijl op de achtergrond Mabiars de Mizhavu bespelen, een grote koperen trommel.

Vidushaka of de wijze man, een figuur die gelijkenissen vertoont met de de Nar in de toneelstukken van Shakespeare, kan het zich veroorloven om in zijn rol iedereen zonder angst te bekritiseren. Het kostuum van de nar onderscheidt hem van de rest. De Kutiyattamvoorstelling duurt verschillende dagen gaande van 6 tot 20 dagen. Thema’s zijn gebaseerd op de mythologie.

De Koodal Manikyam tempel te Irinjalakkuda en de Vadakkumnatha tempel te Thrissur zijn de belangrijkste centra waar Kutiyattam nog steeds jaarlijks wordt opgevoerd. Ammannoor Madhava Chakkiar is een ongeëvenaarde meester in deze bijzondere kunst.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia