Trade Media
     

Kathakali


Kerala är nationellt berömd, detta tack vare denna nästan 300 år gamla klassiska dansform som kombinerar aspekter av ballet, opera och pantomim. Det sägs, att den utvecklats från andra konstformer såsom Kootiyattam, Krishnanattam och Kalarippayattu. Kathakali skildrar idéer och berättelser från indiska epos och liknande texter på sanskrit.

Kathakali framförs efter skymningen inom tempelområdet och förkunnas av Kelikottu till trumslag ackompanjerat av chengila (gongong). Rikedomen av en glad blandning av färger, uttryck, musik, drama och dans är utan like i andra konstformer. 

Sminkning i Kathakali:
Dräkterna är detaljerade och ansikten sminkade. Vesham eller sminkning är av stor vikt och finns i fem typer: Pacha, Kathi, Thadi, Kari and Minukku.

Kathakalis pompa och prakt har delvis att göra med dess dekor, vilket delvis utgörs av kireetam, en jättestor huvudbonad, och kanchukan, för stora kavajer, samt en lång kjol som bärs på en tjock vaddering av kuddar. En övermännisklig varelse med overkliga proportioner skapas till bekostnad av aktörens riktiga identitet.

Pacha (Grön):
Pacha Vehsame eller grönt smink, porträtterar ståtliga huvudpersoner.

Kathi (Kniv):
Kathi Vesham porträtterar skurkaktiga karaktärer.

Thadi (Beard):
Det finns tre olika typer av skägg eller Thadi Veshams.
  • “Vella Thadi” eller vitt skägg för övermänskliga apor såsom Hanuman.
  • “Chuvanna Thadi” eller rött skägg för onda karaktärer.
  • “Karutha Thadi” eller svart skägg för jägare.
Kari (Svart):
Kari Vesham används för hon-jävlar.

Minukku (Snygga till):
Minukku Vesham används för kvinnliga karaktärer och visa män.

Mudra
Mudra är stiliserat teckenspråk som används för att skildra en idé eller ett tillstånd. En aktör i Kathakali framför sina idéer genom mudras. För detta följer aktören ett systematiskt teckenspråk baserat på Hastalakshana Deepika, en avhandling om gestikulering med händerna.

Musik i Kathakali
En Kathakali orkester består av två typer av trummor - maddalam och chenda; chengila, som är en klockgongong av metall och cymballiknande ilathalam.

Träning i Kathakali
Kathakali studenter måste genomgå stentuff träning full av oljemassage och separata övningar för ögon, läppar, kinder, mun och nacke. Abhinaya eller uttryck är av högsta betydelse såväl som nritya eller dans samt geetham eller sång.

Tillsammans med högst väckande ansiktsuttryck, mudras och både vokal och instrumental musik skildrar Kathalaki berättelser från forna tider i storslagen stil som påminner om grekiska pjäser. Kerala Kalamandalam är det prominenta institut som erbjuder Kathakali träning i traditionell stil.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia