Trade Media
     

Thullal, konstutövningsform från Kerala


Thullal är ett soloframförande som kombinerar dans och recitation av berättelser i versform. Det uppförs under tempelfestivaler; aktören läser upp verserna med hjälp av uttrycksfulla gester. Dess teman är baserade på mytologi. Denna satiriska konstform blev introducerat av den välkände poeten Kunchan Nambiar under 1800-talet.

Humor, satir och social kritik är de kännetecken som kan tillskrivas Thullal. Trots att sminkningen är enkel, är den väldigt lik den som används i Kathakali. Thullaldansörerna stödjs av en sångare som repeterar verserna och som i sin tur ackompanjeras av en slagverksorkester som spelar mridangam eller thoppi maddam (båda slagverksinstrument) samt cymbaler. Det finns tre besläktade typer av Thullal - Ottanthullal, Seethankanthullal and Parayanthullal – av vilka den förstnämnda är populärast. De tre typerna skiljer sig åt genom de dräkter som används samt versmått.

Thullal framförs vanligtvis på tempelegendomar under festivaler och ger tillfälle till eftertanke och underhållning för tusentals människor som samlas under dessa evenemang.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia