Trade Media
     

Kuttanad


Det är Keralas största kornbod för ris med vidsträckta grönskande områden sammanflätade med hänförande bakvatten vilket utgör oförglömliga syner.

Kuttanad, Keralas risskål, är helt och hållet ett jordbrukssamhälle som slår an en positiv harmonisk ton med dess natur. Det är känt för sin jordbruksaktivitet under havsnivå (runt 1.2-3m). Detta område har en säregen socio-kulturell struktur. Fyra stora floder i Kerala, dvs. Pampa, Meenachill, Achankovil och Manimala strömmar in i regionen.

Kuttanad kan nås från punkter på den nationella motorvägen 47 från Harippad till staden Alappuzha i Alappuzha distriktet, samt från platser såsom Thiruvalla och Changanasserry via den centrala regionala vägen (MC) som går igenom distriktet Kottayam.

Den mest populära vägen som används för att komma nära och utforska Kuttanad är Alappuzha-Changanasserry. Denna väg går igenom Kuttanads hjärta och erbjuder besökare gott om valmöjligheter att beskåda Kuttanads vardagsliv. Det bästa för en besökare i Kuttanad är, att denne kan vika av från endera sidan om Alappuzha-Chanaganasserry-vägen för att nå olika byar som huvudsakligen består av jordbrukare. Under skördetiden är de vidsträckta områdena av risfält, som ibland är prickade med holmar med kokospalmer, fulla av arbetande jordbrukare upptagna av olika jordbruksaktiviteter i traditionell stil. Ganska tidigt på morgonen kan man få syn på kvinnor som går mot risfälten bärande på lunchlådor och skäror. Männen å andra sidan kan redan ses på fälten, sående frön, tröskande ogräs och avledande vattenkanaler.

Kuttanad-området är också rikt på fågelliv, och man kan lätt finna flockar av papegojor svävande ovanför risfälten, speciellt fälten med blommande risstjälkar. Du kan också få syn på en svart framsvepande filt på himlen, som vid en närmare titt kommer att visa sig vara en annan typ av fågelflock. Denna gång handlar det om ormhalsfåglar som jagar på bakvattnen i och runtom Kuttanad samt den angränsande Vembanadsjön. 

Då du utforskar byarna, glöm inte bort att ta en promenad längs de talrika kanalerna som rinner kors och tvärs genom Kuttanad. Dessa kantas av höga kokospalmer som svajar i briser. Under stora delar av dagen är dessa kanalområden fulla av aktivitet; försäljare på husbåtar säljer grönsaker, livsmedel och fisk till hushåll belägna på vallar längs dessa kanaler. Du kan också stöta på stora lantbåtar som kallas KettuVallam, på vilka gods såsom kokosskal, risspannmål etc. transporteras till närliggande marknader i stora partier. Bland sevärdheterna här på Kuttand är det mest fascinerande uppenbart att av de snattrande ankorna sker tillsammans på höga decibel och flyttar sig snabbt:, pådrivna av män på små båtar. Du kan också få se att många män arbetar hårt, några dyker ner djupt för att samla in limeskal från djupet och andra fångar fisk med sina nät och en traditionell rottingkorg som kallas Ottal.

För de som är intresserade av att prova på lokala maträtter, finns små traditionella matställen längs vägkanten som är kända för bakvattenfiskdelikatesser och tapioka. En dryck som finns i överflöd och som många njuter av för dess specialitet är toddy, en populär dryck som utvinns på naturlig väg.

Du kan också uppleva Kuttanad lite mer spännande om du hyr en båt. Du kan hyra motorbåtar, husbåtar etc. från båtbryggan som drivs av regeringen samt av privata grupper nära bussstationen KSRTC i Alappuzha, eller i annat fall kan du få tag på en båt från platser såsom Kidangara på Alappuzha-Changanasserry-vägen. Till de platser som är värda ett besök hör bland annat Nedumudy, Kaavalam, Champakkulam.

Att ta sig dit:
  • Närmaste järnvägsstation: Alappuzha
  • Närmaste flygplats: Cochin Internationella Flygplats, Nedumbassery, cirka 85 km från Alappuzha.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia