Trade Media
     

Fästningen Kochi


Det finns inget bättre sätt att utforska fästningen Kochi än till fots.. Slappna av, andas djupt och klä dig gärna  i bomullsklänning, mjuka skor och javisst, en stråhatt. I varje litet hörn av denna ö fylld med historia finns det något roligt som väntar dig. Det är en egen värld som stolt förvarat exemplar från en förgången tid. Om du kan känna doften  från forntiden, kan inget stoppa dig från att vandra på dessa historiska gator.

Om du går rakt igenom K.J. Marshal Road och svänger till vänster, kan du få en skymt av Immanuel-fästningen. Bastionen tillhörde Portugal en gång i tiden, och är en symbol för alliansen mellan Maharajan från Cochin och den portugisiska monarken som den är nämnd efter. Fästningen var byggd i 1503 och ombyggd i 1538. Om man vandrar lite längre kommer man till den holländska gravplatsen. Den var invigd år  1724, och  sköttes av södra Indiens kyrka, gravarna påminner besökare om de Européer som lämnade sina hemorter för att utöka sina rikens kolonier.

Nästa plats att utforska är det forntida Thakur House, som står stolt från  koloniala tiden. Byggnaden är helt enkelt elegant. Tidigare kallad Kunal eller Hill Bungalow, var det hem till direktörerna från National Bank of India under det brittiska härskandet. Nu tillhör det Thakur and Company, ett erkänt  handelsföretag som tillverkar teprodukter.

Fortsätter du vandra kommer du se ännu en kolonisk byggnad – David Hall. Det var byggt omkring 1695 av Dutch East India Company. Byggnaden är associerad med Henrik Adriaan van Reed tot Drakeston, en känd holländsk befälhavare, som är mer beundrad för sin storslagna bok om Keralas flora, nämligen Hortus Malabaricus. Men David Hall är benämnd efter David Koder, en senare ockupant av David Hall.

Vandrande förbi Parade Ground, de fyra tunnland mark där portugiserna, holländarna och britterna en gång i tiden höll sina militärparader, kommer du fram till St Francis kyrkan, den äldsta europeiska kyrkan i Indien. Den har gått igenom många faser sen portugiserna byggde den 1503. Nu ägs den av Church of South India. Föresten var det denna kyrka där Vasco Da Gama begravdes och hans gravsten kan fortfarande besökas.

Church Road är en trevlig gata att vandra på, med den svala vinden från arabiska sjön smekande din kropp. Promenera ner lite närmare havet där Cochin Club befinner sig med ett imponerande bibliotek och samling av idrottstroféer. Klubben har bevarat sin brittiska atmosfär och ligger i en vackert anlagd park.

Vandrande tillbaka till Church Road kommer du kunna se på vänstra sidan att få se ännu en majestätisk villa, Bastion Bungalow. Den här underbara strukturen i indo-europeisk stil byggdes 1667 och är uppkallad efter platsen för den holländska fästningens Stromberg Gastion. Nu bor Sub Collectorn där.

Vasco Da Gama torget ligger i närheten. Denna smala promenadplats är en perfekt plats att slappna av på. Basarstånd fyllda med läckra skaldjur och spröda kokosnötter är lockande. Njut ett tag och ta in synen av de kinesiska fiskenäten som höjs och sänks. Dessa nät byggdes här mellan 1350 och 1450 e.k av köpmännen från Kublai Khans hov.

Uppfriskad kan du nu fortsätta till Pierce Leslie Bungalow, en charmig villa som en gång i tiden var kontoret till Pierce Leslie and Co., handelsmän från den gångna tiden. Den här byggnaden reflekterar de portugisiska, holländska och lokala inflytanden. Dess veranda mot sjösidan  är en extra sevärdhet.. Tar du till  höger kommer du till Old Harbour House, byggd år  1808 och ägd av Carriet Moran and Co., välkända te-mäklare. I närheten ligger Koder House, en magnifik byggnad upprättad av Samuel S. Koder från Cochin Electric Company år 1808. Den här byggnaden visar förändringen från kolonisk till indo-europeisk arkitektur.

Ta ännu mer till höger så kommer du till Princess Street. Köp gärna lite färska blommor från butikerna här. Som en av de äldsta gatorna i området har denna gata europeiska hem på båda sidor. Här ligger Loafer’s Corner, den traditionella umgåsplatsen för de gladlynta och nöjesälskande Kochi folket.

Vandrande norrut från Loafer’s Corner kommer du till Santa Cruz Basilikan, den historiska kyrkan byggd av portugiserna och upphöjd till katedral av påve Paul IV  år  1558. I 1984 förklarade påve John Paul II den till basilika. Efter en snabb titt på Burgher Street och Delta Study, en arvgods villa byggd i 1808 och som nu fungerar som ett gymnasium, vandrar du ner ännu en gång till Princess Street och sen till Rose Street. Där hittar du Vasco-huset, troende att ha varit Vasco Da Gamas hus. Detta traditionella och typiska europeiska hu,s är ett av de äldsta hemmen i Kochi.

Tar du till vänster kommer du till  Ridsdale Road för att hitta VOC porten, den stora träporten riktandes mot paradtorget. Porten, byggd år 1740, fick sitt namn från monogrammet (VOC) av Dutch East India Company på sig. I närheten ligger United Club, en gång i tiden en av fyra elitiska klubbar för britterna i Kochi. Nu används det som ett klassrum till det närliggande St Francis grundskola.

Vandrar du rakt fram, når du slutet på gatan och finner  biskopens hus byggt år  1506. Det var en gång i tiden den portugisiska guvernörens hem, och befinner sig på en liten kulle nära parad torget. Husets fasad har gotiska valv och byggnaden var köpt upp av Dom Jos Gomes Ferreira, Cochin stiftets 27e biskop som dömde över Burma, Malaya och Ceylon likaväl som Indien.

Jo, nu är det dags att avsluta vandringen. Med den forntida känslan fortfarande i era tankar, otroliga syner kvar i era ögon och era smaklökar längtande ännu en gång efter läckerheterna och det är inte alls en synd, om ni har lust med en promenad till!


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia