Trade Media
     

Wayanad


Område: 2132 kvadratkilometer

Befolkning: 671,195 (2001 folkbokföring)

Höjd över havet: 700-2100 m

En biologisk region som breder ut sig  över 2,132 kvadratkilometer på den upphöjda Western Ghats, Wayanad är ett av de få distrikten i Kerala som har lyckats behålla sin rena natur. Gömda uppe i bergen i detta landskap finns några av de äldsta stammarna som inte ännu har berörts av dagens samhälle. Och de forntida graveringarna i Kerala omkring Edakkal och omkring Ambukuthimala, visar spår från en kultur under mesolitikum-tiden. Påfallande vackert är det känt för sin subtropiska savanna, bildsköna bergsstationer, utbredda kryddplantage, överdådiga skogar och rika kulturstationer. I sin naturella helhet av vildmark, historia och kultur är Wayanad placerad på den södra spetsen av den magnifika Deccan platån.
  • Närmaste flygplats: Kozhikode
  • Närmaste järnvägsstation: Kozhikode
Större städer i distriktet och avstånd från närmaste järnvägsstation:
  • Kalpetta: 72 km från Kozhikode
  • Mananthavady: 80 km från Thalasseri/106 km från Kozhikode
  • Sulthan Bathery: 97 km från Kozhikode
  • Vythiri: 60 km från Kozhikode.
Väg: Bra förbindelser vägvis från Kozhikode, Kannur, Ooty (175 km från Kalpetta) och Mysore (140 km från Kalpetta).

Chembra Peak
På 2100 m höjd finns det gigantiska Chembra Peak, som ligger nära Meppadi i södra delen av Wayanad. Den är den högsta toppen i trakten, och att klättra uppför denna topp anses testaens fysiska tapperhet. Klättringen upp till Chembra Peak är en spännande upplevelse eftersom varje etapp avslöjar Wayanads otroliga vidder och vyn blir bredare ju närmare toppen man kommer. Att klättra upp och ner tar en hel dag. För de som vill lägra på toppen, är dem garanterade att få en oförglömlig upplevelse.

För alla som behöver tältutrustning kan man kontakta District Tourism Promotion Council, liggande i Kalpetta i Wayanad.

Neelimala
Liggande i södra delen av Wayanad och lättillgänglig från Kalpetta likaväl som Sulthan Bathery, Neelimala är en vandrares stora glädje, med alternativ för olika vandringsleder. På toppen av Neelimala, är utsikten en hisnande upplevelse, med utsikt öve  Meenmutty och dalen i förgrunden.

Meenmutty
Nära Neelimala ligger det magnifika Meenmutty-fallen, som man kan nå genom en två  kilometer lång vandringsled från huvudvägen som ansluter Ootty med Wayanad. Det är det största vattenfallet i Wayanad-distriktet och har tre vackra vattenfall  från 300 meters höjd.

Chetalayam
Ännu ett vattenfall som drar besökare till Wayanad är Chethalayam fallen, liggande nära Sulthan Bathery i norra delen av Wayanad. Detta vattenfall är mindre i storlek i jämförelse med Meenmutty. Vattenfallen och de angränsande områdena, är utmärkta platser för vandringar och är ett tillhåll för fågelskådare.

Pakshipathalam
Pakshipathalam ligger djupt i skogen inuti Brahmagiri bergen på mer än 1700 m höjd. Området består mestadels av stora klippor, vissa  enorma. De djupa grottorna som man kan hitta  här, är hem till många olika fåglar, djur och åtskilliga  växtarter. Pakshipathalam ligger nära Mananthavady och ett besök i denna  trakt, betyder en sju kilometer lång  vandring genom skogen som börjar i Thirunelli. Besökare som vill uppleva Pakshipathalam behöver söka tillstånd från DFO – norra Wayanad.

Banasura Sagar Dam
Dammen vid Banasura Sagar är antagligen den största dammen i Indien. Dammen ligger i den sydvästra delen av Wayanad distriktet och nära  Karalad sjön. Banasura  Sagars-damm projektet, är ett område och  startpunkten för vandringar till Banasura-toppen. En intressant notering är, en en grupp öar som har bildats i området när reservoaren sjönk.

Medan du njuter av Wayanads förtrollande syner, ljud och lukter, kan du också handla några specialiteter från Wayanad såsom kryddor, kaffe, té, bambu produkter, honung och örtväxter.

Om du vill ha mer information om ”Outdoor Trail” i Wayanad kan du kontakta Wayanad Turist Organisation.

Adress:
General Secretary
Wayanad Tourism Organisation
Vasuveda Edom, Pozhuthana P. O.,
Wayanad, Kerala
India.
Pin – 673575
Tel. + 91 4936 255308
Fax. + 91 4936 227341
E-post: mail@wayanad.org


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia