Trade Media
     

Neelimala


Vissa saker i livet har sitt  pris. Och denna månad tar vi med er för att bevittna och åtnjuta en av Keralas oklanderliga sevärdheter i bergslandskapet i Wayanad distriktet. Självklart kan det bli lite utmanande för era ben. Och den bästa tiden att komma hit,  är just efter regnen i juli/augusti. Vid det här laget kanske du förstår vad det hela handlar om? Jo, det har att göra med vatten. Men det handlar inte endast om vatten, utan om en vintergata som separerar den tjocka grönskan i Wayanad-skogarna. Meenmutti vattenfallen som rinner  ner och sen de stora floderna längre ner, gör att detta  självklart är en otrolig syn att beskåda  från Neelimalas utsiktsplats nära Vaduvanchal i Wayanad.

Ta er till Chundale innan Kalpetta i Wayanad-distriktet och ta Ootty-vägen till höger som går via Meppadi tills ni når Vaduvanchal och ta till höger. Det är enklast att hyra en jeep därifrån för att nå Neelimalas utsiktsplats. Efter tre kilometers körtid från Vaduvanchal svänger vägen till höger och klättrar uppåt på en skrovlig väg, som tar en till grunden av stambosättningen, omringad av kaffeplantage och pepparrankor. Gå neråt, sätt på dig din ryggsäck och dina vandringsskor och ta gärna med din kamera.

På vägen upp till Neelimalas utsiktsplats är man omringad av kaffeplantage på båda sidorna, och högre upp finns det små ställen med vinägerrötter och arekanötter. Vandringsleden hela vägen upp till utsiktsplatsen omringas av små buskar med lila blomväxter och kvittrande fåglar och andra arter  av fåglar som flyger in och ut genom buskarna.

I slutet på första delen av klättringen, efter omkring en halv kilometer, börjar vandringsleden att bli smalare och går neråt innan den går upp igen. Nu ändras växtligheten till högt vildgräs, även av citrongräs. . Den smala stigen går högre upp, och öppnas plötsligt till ett panorama med Western Ghats bergen på din vänstra sida och en dal full med gräs och stora stenar på höger sida. Du har nu nått Neelimalas utsiktsplats.

Stanna en kort stund. Andas ut. Känn den svala vinden i ditt hår som torkar ur din svett. Se dig omkring efter några fjärilar med ovanliga färger och storlek som svävar genom sluttningarna och försvinner ibland in i dimman. När du stått där ett tag, kommer din hörsel att att höra dånandet nere i dalen. Om du hör det, ta den smala stigen ner till vänster. Ta dig igenom de höga gräsen som slingrar  sig mot dig. Rör dig sakta, och akta dig för hala stenar och gropar. Slingra dig runt till vänster, och låt stigen ta dig till ett ställe där du kommer att hamna bakom en stenig sporre medan det dånande ljudet intensifieras.

Ta dig försiktigt neråt och gå mot mittendelen av den steniga sporren. Det kommer att ta dig lite tid, att få dina  ögon att vänja sig vid denna vackra syn.  Under dig flyter det ett spår av vitt vatten omringad av vintergrön skog. En syn du aldrig kommer att glömma. Ta på dig dina bästa skor, och  och försök att lägga denna underbara syn på ditt minne.  När du ser denna oförglömliga syn av Meenmutti vattenfallet kan en ridå av dimma förblinda dig. Men, bli inte arg över det. Vänta en stund tills dimman klarnat upp, och ibland kan det också hända att dimridån öppnar sig för att visa vattenfallet, vilket är en annan underbar syn att uppleva i verkligheten.

Vägvisning:
  • Närmaste järnvägsstation: Kozhikode, omkring 80 km från Vaduvanchal.
  • Närmaste flygplats: Karipur International Airport, omkring 95 km från Vaduvanchal.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia