Trade Media
     

Beypore


Beypore ligger omkring 10 km söder om staden Kozhikode, i mynningen av Chaliyar ån. Historiskt har den en speciell plats bland berömda hamnar och fiskebyar och var också ett viktig handels- och maritimcentrum när de första araberna och kineserna anlände och senare européerna. Just efter Beypore blev känt som en hamn och handelscentrum började staden blomstra som ett centrum för skeppsbyggnad eftersom skepp var otroligt eftersökta av köpmän från västra Asien. Skeppsbyggnaden i Beypore är känd för sin traditionella konstruktion av vesseln Uru, eller den arabiska handelsskutan. Denna skeppsbyggnadstradition är nästan 1500 år gammal och hantverksskickligheten här är enastående.

Traditionellt är araber den större delen   av köpare. De beställer med specifikationer och behov. Olikt den moderna tidens skeppbygge som involverar blåkopior och maskineri för skeppstillverkning, här i Beypore är allt genomtänkt av skeppsbyggarna som i gemenskap bygger den komplicerade trävesslan. Det är en otrolig syn, om man kan se på vilket sätt Uru tar sin form med minimaliskt raffinemang i sin produktion. Hela arbetslaget uppehåller en viss arbetsmoral, speciellt när det gäller disciplin. Ett besök till denna historiska plats är ett absolut måste, så man kan få se dem flinka händer och skarpa hjärnor som mäter och bygger skeppets olika delar till perfektion. 

Nära sevärdheter i Beypore är fiskehamnen, mindre än en kilometer från skeppbyggnadsplatsen och Kadalundis fågelreservat, vilket ligger omkring 7 km från Beypore. Kadalundi flodmynning är ett paradis för fågelskådare på grund av sina mängder av  inhemska och migrationsfåglar. Migrationsfåglar flockas här i stort antal  under februari-mars.

Reservatet är utspritt över en grupp öar i ett bildskönt område omringat av kullar med Kadalundi ån flytande ut i arabiska havet. Invånarna kallar denna plats Kadalundi Nagaram.

Vägvisning:
  • Närmaste järnvägsstation: Omkring 10 km från staden Kozhikode.
  • Närmaste flygplats: Karipur International Airport, omkring 23 km från staden Kozhikode.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia