Trade Media
     

Nilambur: Teakplantagen i Malappuram


Plats: 40 km från Malappuram stad, Malappuram distriktet, norra Kerala.

Nilambur är känd för den äldsta teakplantagen i världen, Connollys tomt, bara 2 km från staden. Platsen är också känd för sina stambosättningar, världens första Teakmuseum, vidsträckta regnskogar, vattenfall och gamla kovilakoms – maharajas boningar.

Teakplantagen är uppkallad efter H.V. Conolly, Inkasserare i Malabar distriktet under det brittiska styret, och som bidrog till att plantera teak i hela Nilambur området. Chathu Menon, en jägmästare under Conolly, organiserade den stressiga uppgiften att plantera de unga plantorna. Chathu Menon begravdes i teak trädgården på Conollys tomt.

Det äldsta teak trädet, Kannimari, är en ovanlig sevärdhet på Conolly tomten. Tomten sträcker sig över 2,31 hektar brevid Chaliyar floden Aruvakode, där en landsbåt fraktar över besökare.

Fyra kilometer från staden, i Nilambur – på Gudallur vägen, ligger världens första Teakmuseum. Museet är ett center som tillhör Kerala Skogars Forsknings Institut. I byggnaden på två våningar finns utställningar, artiklar och uppgifter av historiskt, estetiskt och vetenskapligt värde, som ger besökarna information om teakens alla aspekter.

Nedumkayam, bara 18 km från Nilambur staden är känd för sina rika regnskogar. Det går att se elefanter och hjortar från husen byggda i trä av britterna. Det krävs tillstånd från Skogsdepartementet för att komma in på skogsområdet. Hårda begränsningar har införts i en åtgärd att rädda den befintliga skogsmarken. En halvtimmes resa härifrån, genom täta skogar, med jeep tar en till Mancheri, där urbefolkningsstammen Cholai Naikars bor.

Ytterligare en urbefolkningsbosättning i denna region finns på kullarna i Valamthode som kan nås endast från Kozhikode genom Areekode - Mukkam vägen. Valamthode ligger ca 27 km från Nilambur, bortom Chaliyar floden.

Nilambur staden är också känd för samlingen av kovilakoms, bostäderna för de lokala rajas eller härskare i forntida dagar. Dessa ¨konstruktioner är kända för sina vackra fresker och konstverk i trä. Nilambur Pattu är en gammal festival, som är känd för sin Kalampattu eller rituella pulver ritning på golvet och faller in i februari månad.

Att komma dit:
  • Närmaste järnvägsstation: Nilambur är Shornurs ändstation - Nilambur järnvägslinje.
  • Närmaste flygplats: Kozhikode, ca 26 km från Malappuram staden.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia