Trade Media
     

Arattupuzha Pooram


Event date:
Plats: Arattupuzha Temple, Thrissur.

Arattupuzha är en kulturellt betydelsefulla by som ligger i Thrissur i Keralas distrikt. Denna by ligger ca 15 km från staden Thrissur och är känd för den årliga festivalen som kallas Arattupuzha Pooram. Det är en festival som äger rum vid Sree Sastha templet, tillägnat Lord Ayyappa, som nervcentrum. Man tror att under festival perioden, Lord Ayyappa, den gudomliga ledaren vid Sree Sastha templet besöks av gudar och gudinnor från de närliggande byarna.

Den årliga festivalen i Arattupuzha betecknas också som mor till alla Pooram festivaler i Kerala, på grund av sin totala storlek och storhet. Sree Sastha templet, som tros vara mer än 3000 år gammalt, och i dess lokaler är platsen för festligheterna.

Besökare från närheten och från andra ställen långt ifrån kommer till byn Arattupuzha under festival dagarna, för att delta i denna stora festival. Höjdpunkten av spänning och hängivenhet under sju dagars festival är naturligtvis de sista två dagarna. Kvällen före festivalens sista dag har en sammansättning av utsmyckade elefanter och presentationer av slagverk ensembler som en del av ceremonin kallad Sasthavinte Melam.

Stämningen under Sasthavinte Melam briljerar med de många upplysta traditionella lamporna och även de stora lågor på stavar, lokalt kallas som theevetti. När denna ceremoni är över, skulle elefanterna bära gudar på närliggande tempel vidare till angränsande risfält för stora skådespel som skulle ha 61 elefanter uppradade mitt i en jublande publik. Genom att tidigt på morgonen   bli elektrifierand med grupper av traditionella slagverk ensembler bestående Panchavadyam, Pacharimelam och Pandimelam spela sina bästa möjliga beats och rytmer, medan de caparisoned elefanterna bär muthukkudas (sequined och glittrande paraplyer) och venchamarams (vit vispar) gör en härlig syn, står de också tålmodigt och underhålla publiken.

Vid soluppgången bär elefanterna gudarna från angränsande tempel som har samlats vid Sree Sastha templet i Arattupuzha vidare till den närliggande floden för aarattu ceremonin.

Det är en ceremoniell reningsprocess genom nedsänkning av gudomligheten i flodvattnet medan de sjunger mantran och ger blommor som offergåvor. De två sista som genomgår aarattu är Lord Ayyappan, den ledande gudomligheten i Arattupuzha.

Arattupuzha Pooram firas för att markera den kommande sammanträffningen av Gudar och Gudinnor och festivalen drar verkligen folkmassor på grund av dess detaljerade förfaranden och storhet.

Att komma dit:
  • Närmaste järnvägsstation: Thrissur, på ca 14 km avstånd.
  • Närmaste flygplats: Cochin Internationella flygplats, ca 58 km från Thrissur.

 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia