Trade Media
     

Ada Pradhaman

 
 
Det här är en annan typ av payasam (efterrätt). Ada är bitar av rissmet och pradhaman den söta kokosmjölk som de läggs i.

Ordet pradhaman betyder “den första”. Ada Pradhaman bär troligen detta namn för att det är nummer ett bland payasamrätter. Nuförtiden används inte hemmagjord bas för hemmagjord pizza. På samma sätt när pradhaman görs i hemmet köps vanligtvis rissmeten. Dock är hemmagjord ada väldigt mjuk och väl värd besväret.

Ingredienser:
  • Rått ris – 1 kopp
  • Socker- 1 kopp
  • Kokos – 2
  • Rått Palmsocker – ½ kg

För kryddning
  • Cashewnötter – ¼ kopp
  • Russin – ¼ kopp
  • Kardemumma – 6
  • Smörfett för stekning

Tillagningsmetod:
Att förbereda smet för Ada
Blötlägg riset i en timme och sila det sedan väl och låt det torka i ett tygstycke i två timmar.

Mal det därefter  till ett fint pulver, och  sila det igenom ett tunt såll.

Lägg nu till två teskedar smält smörfett,två teskedar socker och halvhett vatten för att få samma fasthet som för chapatismet, eller kaksmet.

Förbereda Ada
Ta bananblad och skär dem i ungefär  sex fyrkantiga delar. Håll dem över lågan i några sekunder så att de blir böjliga.

Koka mycket vatten i en stor bred behållare. Ta citronstora portioner från smeten och bred på baksidan av bananbladen. Lägg genast därefter detta i kokande vatten. Gör detta tills du använt hela smeten. När Adan är välkokt kommer den att flyta.   

Alternativet är att ångkoka dem tre eller fyra stycken samtidigt i en ångkokare.  Lyft av, sila och skrapa av adasmeten och tvätta i mycket vatten, byt vattnet tre eller fyra gånger för att avlägsna klibbighet.

Att göra Ada Pradhaman

Riv kokos och ha ¼ kopp från den första mjölken, 1 ½ koppar från den andra mjölken och  två koppar från den tredje mjölken till hands.

Värm upp en behållare och lägg till ¼ kopp smörkräm och stek den kokta adasmeten väl. Lägg därefter till den tredje mjölken, rått palmsocker och vanligt socker och koka på mediumvärme i  tio minuter.

Lägg till den andra mjölken och koka i  fem minuter. Lägg till den första mjölken och avlägsna genast från spisen och rör om ordentligt. Lägg till  en tesked kardemummapulver och blanda väl. Lägg till stekta cashewnötter och russin.

Om du är en amatörkock kan det vara så att du frågar dig vad det här med första mjölk, andra mjölk och tredje mjölk handlar om. Det är i själva verket ganska enkelt. Den första mjölken är den mjölkextrakt du silar från kokosen första gången du vispar den i mixern med vatten. Sedan vispas samma kokos i mixern igen, denna gång med mer vatten för att utvinna den andra mjölken. Lägg sedan denna mjölk åt sidan och utvinn den tredje mjölken.

Recept av Lyla Venu Kumar
Tel: +919895534383
Email: devoo_07@yahoo.co.in


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia