Trade Media
     

Fort Kochi


Er is geen betere manier om de historische stad van Fort Kochi te verkennen dan er te voet doorheen te kuieren. Ontspan, haal diep adem en trek erop uit in katoenen kleding, zachte schoenen en jawel – een strohoed. Elke hoek van dit eiland is doordrongen van geschiedenis, er wacht u iets plezants. Het is een wereld op zich die de sporen van een lang vervlogen tijdperk vol trots met zich meedraagt. Als u het verleden kunt rieken, zal niets u tegenhouden om door deze straten te dwalen.

Als u de K.J. Marshal Road volgt en rechts afslaat, kunt u eem glimps opvangen van Fort Immanuel. Dit bastion behoorde ooit toe aan de Portugezen en is een symbool van de strategische alliantie die bestond tussen de Maharaja van Cochin en de Monarch van Portugal, naar wie het fort is vernoemd. Het fort werd gebouwd in 1503 en versterkt in 1538. Als u een beetje verder wandelt, komt u voorbij een Nederlands kerkhof. Deze begraafplaats werd ingewijd in 1724 en wordt beheerd door de Kerk van Zuid-India.  De grafstenen herinneren hier de bezoekers in stilte aan die Europeanen die hun thuisland achterlieten om de koloniale rijken te gaan uitbreiden.  

De volgende plek waar u zeker een kijkje moet nemen is het antieke Thakur Huis dat als een concreet symbool van de koloniale tijd recht bleef staan. Het gebouw is eenvoudigweg gratieus. Voordien gekend als Kunal of Hill Bungalow, was het de thuis van managers van de Nationale Bank van India tijdens de Britse heerschappij. Nu is het in handen van Thakur and Company, een gerenommeerd theehandelsbedrijf.

Wandel verder en u komt voorbij een andere koloniaal gebouw dat u opwacht David Hall. Het werd gebouwd rond 1965 door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. De hal wordt geassocieerd met Hendrik Adriaan van Reed tot Drakeston, een beroemd Nederlandse commandant die bewonderd wordt voor zijn monumentale boek over de flora van Kerala, namelijk Hortus Malabaricus. Nochtans is David Hall genoemd naar David Koder,  een latere bewoner van de hal.

Wanneer u voorbij Parade Ground wandelt, de vier hectaren grond waar de Portugezen, de Nederlanders en de Britten ooit hun militaire parades hielden, bereikt u de Sint-Franciscuskerk, de oudste Europese kerk in India. De kerk heeft vele fasen ondergaan sinds ze door de Portugezen opgetrokken werd in 1503. Nu staat de kerk onder het beheer van de Kerk van Zuid-India. Tussen haakjes, het was in deze kerk dat Vasco Da Gama werd begraven en zijn grafsteen kan nog steeds bezichtigd worden.

Church Road is een aangename plek om te wandelen met de koele bries van de Arabische Zee die uw lichaam streelt. Wandel een beetje dichter bij de zee en daar vindt u Cochin Club waar zich een impressionante bibliotheek en verzameling van sporttrofeeën bevindt. De club is gelegen in een prachtig aangelegd park en ademt nog steeds de Britse sfeer.

Als u terugwandelt naar Church Road, struikelt u aan de linkerkant bijna over een ander majestueus herenhuis, de Bastion Bungalow. Dit prachtige gebouw in Indo-Europese stijl werd gebouwd in 1667 en is vernoemd naar de locatie op de site van het Stromberg Bastion van het oude Nederlandse fort. Nu is het de officiële residentie van de Sub Collector.

Het Vasco Da Gama vierkant is nabijgelegen. Het is een smalle promenade en de ideale plaats om een beetje te ontspannen. Kraampjes vol met heerlijke zeevruchten en sappige kokosnoten brengen u gewoon in de verleiding. Proef een beetje en voedt uw ogen met de Chinese visnetten die omhoog en omlaag worden gehaald. Deze netten werden hier opgetrokken tussen 1350 en 1450 door de handelaars van het hof van Kublai Khan.

Verfrist, kunt u nu verder gaan naar de Pierce Leslie Bungalow, een charmante villa, die ooit het hoofdkantoor was van Pierce Leslie & Co., een koffiehandelaar van weleer. Het gebouw weerspiegelt Portugese, Nederlandse en lokale invloeden. De veranda aan de waterkant biedt een extra bezienswaardigheid. Als u naar rechts draait, komt u bij het Oude Havenhuis dat gebouwd werd in 1808 en eigendom is van Carriet Moran en Co, gerenommeerde theehandelaars. Nabij bevindt zich het Koder Huis, een prachtig gebouw aangelegd door Samuel S. Koder van de Cochin Electric Company in 1808. Dit gebouw toont de overgang van koloniale naar Indo-Europese architectuur.

Nog verder naar rechts bereikt u de Prinsesstraat. Denk eraan om wat verse bloemen van de winkels hier te kopen. De weg is één van de oudste straten in het gebied en heeft aan weerszijden residenties in Europese stijl. Hier ligt de Loafer’s Corner, de traditionele ontmoetingsplaats voor de joviale en vrolijke mensen van Kochi.

Als u vanaf Loafer’s Corner verder naar het noorden wandelt, komt u voorbij de Santa Cruz Basiliek, de historische kerk die gebouwd werd door de Portugezen en door Paus Paulus IV in 1558 verheven werd tot kathedraal. In 1984  verklaarde Paus Johannes Paulus II de kathedraal tot basiliek. Na een snelle blik te werpen op de Burgher Straat en de Delta Study, een erfgoedbungalow die gebouwd werd in het jaar 1808 en nu functioneert als middelbare school, wandelt u naar beneden, opnieuw langs de Prinsesstraat en dan naar de Rozenstraat. Daar vindt u het Vasco huis, waar Vasco da Gama naar verluid woonde. Dit traditionele en typisch Europese huis is één van de oudste Portugese residenties in Kochi.

Als u links afslaat en over Ridsdale Road wandelt, treft u de VOC poort aan, de grote houten poort met uitzicht op de Paradegrond. De poort, gebouwd in 1740, heeft zijn naam te danken aan het monogram (VOC) van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie dat zich op de poort bevindt. Vlakbij is de United Club, ooit één van de eliteclubs van de Britten in Kochi. Nu doet het dient als klaslokaal voor de nabijgelegen Sint-Franciscus lagere school.

Als u rechtdoor gaat, bereikt u aan het einde van de weg het huis van de bisschop dat gebouwd werd in het jaar 1506. Het was ooit de residentie van de Portugese Gouverneur en is gelegen op een kleine heuvel nabij de Paradegrond. De gevel van het huis heeft grote gotische bogen en het gebouw werd overgenomen door Dom Jos Gomes Ferreira, de 27e Biscchop van het bisdom Cochin wiens jurisdictie zich naast India uitbreidde over Birma, Malaya en Sri Lanka.

Ja,  nu is het tijd om de wandeling af te ronden. Met het gevoel van de voorbij gevlogen dagen dat nog steeds in uw gedachten voortleeft, de verbluffende uitzichten die op uw netvlies gebrand zijn en uw smaapkpappilen die opnieuw snakken naar delicatessen, is het zeker geen zonde als u zich geroepen voelt om nog een wandeling te maken!


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia