Trade Media
     

Nilambur : De Teakplantage in Malappuram


Locatie: op 40 km van Malappuram stad, Malappuram district, Noord-Kerala.

Nilambur staat bekend om de oudste teak plantage in de wereld, namelijk Conolly’s Plot, die zich op maar 2 km van de stad bevindt. De plaats is ook bekend om haar trible nederzettingen, het eerste Teakmuseum in de wereld, uitgestrekte regenwouden, watervallen en oude kovilakoms – residenties van de maharajas. 

De teakplantage is naar H.V. Conolly genoemd, de belastinginner van het Malabar District tijdens de Britse heerschappij die een vitale rol speelde in het aanplanten van teak in het volledige gebied van Nilambur. Chathu Menon, een bosofficier onder Conolly, organiseerde de hechtische taak van deze zaailingen aan te planten. Chathu Menon werd te ruste gelegd in de teaktuin van Conolly’s Plot.

De oudste teakboom, Kannimari, is een zeldzame attractie op de Conolly Plot. Het terrei strekt zich uit over 2,31 hectaren naast de Chaliyar rivier te Aruvakode, waar een aak bezoekers over en weer zet.

Op vier kilometer van de stad, op de Milambur-Gudallur weg, staat het eerste Teakmuseum in de wereld. Het museum is een subcentrum van het Kerala Forest Research Institute (Instituut voor Bosonderzoek van Kerala). Het museum beslaat een  uit twee verdiepingen bestaand gebouw waar tentoonstellingen gehouden worden en artikels en details van geschiedkundige, esthetische en wetenschappelijke waarde te vinden zijn die de bezoekers informatie verschaffen over alle aspecten van teak.

Nedumkayam, op slechts 18 km van Nilambur stad, is bekend voor zijn rijke regenwouden. U kunt olifanten en herten observeren vanop het houten rustige pension dat hier door de Britten werd neergepoot. U moet toestemming vragen aan het Bosdepartement om de boszone te betreden. Er worden strenge maatregelen genomen om de nog bestaande bosgebieden te beschermen. Op een half uurtje reizen hiervandaan, met de jeep door de dikke bossen,  belandt u in Mancheri. Dit is de thuishaven van de Cholai Naikars, een primitieve stam.

Nog een andere stamnennederzetting van deze regio bevindt zich op de heuveltoppen van Valamthode, die enkel bereikt kunenn worden vanaf Kozhikode via de Areekode-Mukkam weg. Vallamthode ligt op ongeveer 27 km van Nilambur, voorbij de Chaliyar rivier.

Nilambur stad is ook bekend voor een cluster van kovilakkoms, de residenties van de lokale rajas of heersers van weleer. Deze gebouwen zijn beroemde voor hun mooie fresco’s en uit hout vervaardigde kusntwerken. De Nilambur Pattu, een oud festival dat vermaard is voor zijn Kalampattu of rituele poedertekening op de grond, valt in de maand februari.

Bereikbaarheid:
  • Dichtsbijzijnde treinstation: Nilambur is de eindhalte van de Shornur- Nilambur spoorlijn.
  • Dichtsbijzijnde luchthaven: Kozhikode, ongeveer 26 km van Malappuram stad.


 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia