Trade Media
     

Arattupuzha Pooram


Event date:
Plaats: Arattupuzha Tempel, Thrissur.

Arattupuzha is een cultureel belangrijk dorp gelegen in het Thrissur district van Kerala. Dit dorp ligt op ongeveer 15 km van de stad Thrissur bekend om het jaarlijkse festival genaamd Arattupuzha Pooram. Het is een zenuwcentrum van dit festival ligt in de Sree Sastha tempel die gewijd is aan de Heer Ayyappa. Men gelooft dat tijdens de festivalperiode Heer Ayappa, de regerende god van de Sree Sastha tempel, door goden en godinnen van de omliggende dorpen wordt bezocht.

Het jaarlijkse festival in Arattupuzha wordt omwille van zijn omvang en grandeur beschouwd als de moeder van alle pooram festivals in Kerala. De Sree Sastha Tempel, die wordt verondersteld te worden meer dan 3000 jaar oud is en haar gebouwen vormen de locatie voor de festiviteiten.

Tijdens de festivaldagen stranden bezoekers van heinde en van verre in het dorp Arattupuzha om deel uit te maken van het grote festijn. Het hoogtepunten van opwinding en toewijding tijdens dit zenvendaagse festival zijn zonder twijfel de laatste twee dagen. Op de vooravond van de laatste dag van het festival is er onder meer een verzameling van opgetuigde olifanten en optredens van percussiegroepen als onderdeel van de Sasthavinte Melam-ceremonie.

De atmosfeer tijdens Sasthavinte Melam is gevuld met de schittering van vele fel verlicht traditionele lampen alsook toortsen met een reusachtige vlam, lokaal bekend onder de naam theevetti. Éénmaal deze ceremonie is afgelopen, begeven de olifanten die goden van de nabijgelegen tempels dragen zich naar het aangrenzende rijstveld. Daar vindt  het grote spektakel plaats waarbij 61 olifanten op een rij te midden van een joelende menigte staan. Tegen dageraad  brengen groepen van traditionele percussie-ensembles leven in de brouwerij. Deze bestaan uit Panchavadyam, Pacharimelan en Pandimeam die hun beste beentje voorzetten in de trommelslagen en ritmes, terwijl de opgetuigde olifanten die muthukkudas dragen (met lovertjes bedekte, glinsterende paraplu’s) en venchamarams (witte plumeau’s) een heerlijk schouwspel zijn. Ze blijven geduldig staan tot groot vermaak van de massa.

Bij zonsopgang zou de olifanten uitvoering goden van de naburig tempels die zich  waren samengekomen bij de Sree Sastha Tempel te Arattupuzha zich naar de nabijgelegen rivier voor de aarattu ceremonie.

Het is een ceremonieel zuiveringsproces waarbij het idool in de rivier wordt ondergedompd terwijl er mantras gezongen worden en bloemen worden geofferd. De laatste die de aarattu ondergaat is Heer Ayyappan, de regerende godheid te Arattupuzha.

De Arattupuzha pooram viert de ontmoeting van alle Goden en Godinnen en het festival is werkelijk een echte publiekstrekker voor de massa omwille van de miniteus uitgewerkte processies en grandeur.

Bereikbaarheid:

  • Dichtsbijzijnde treinstation: Thrissur, ongeveer 14 km afstand.
  • Dichtsbijzijnde luchthaven: Internationale Luchthaven van Cochin, ongeveer 58 km van Thrissur.

 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia