Trade Media
     

Kodungalloor Bharani


Event date:
Plaats: Kodungalloor Bhagavathy Tempel, Kodungalloor, Thrissur district.

De tempel gewijd aan de Godin Bhagavathy te Kodungalloor is beroemd voor het jaarlijkse Bharani festival. Men vermoedt dat het oorspronkelijk een Shiva Tempel was, aangezien er eerst aan Shiva geofferd wordt alvorens er aan Bhagavathy (Godin) offers worden gebracht. Men neemt aan dat de beeltenis van Bhagavathy in de Kodungalloor tempel uit een nangkaboom werd gesneden. Het gezicht van het beeld is bedekt met een masker en versierd met verschillende sieraden.

Tijdens het jaarlijkse Bharani festival, zoemt de Kodungalloor Bhagavathy Tempel van de bedrijvigheid. De meest spectaculaire gebeurtenis tussen al deze evenementen is natuurlijk de Kaavu Theendal ceremonie. Deze ceremonie is bekend voor de deelname van honderden met zwaarden zwaaiende orakels (lokaal gekend als velichappads), zowel mannen als vrouwen, die door volgelingen beschouwd worden als het medium om met de godin te communiceren.

Bloed en geloof mengen zich tijdens het Bharani festival te Kodungalloor. Dit festival vindt plaats tijdens de Malayalam maand van Meenam (Maar/ April). De Kaavu Theemdal is de grootste ceremonie die door duizenden wordt bijgewoond.  Daarnaast is deze plechtigheid ook bekend omwille van de Therippattu, het zingen van obscene liederen die aan de tempelgodin worden opgedragen.

Elke jaar zakken pelgrims en nieuwsgierige bezoekers af naar dit zevendaagse jaarlijkse festival dat tijdens de Malayalam maand van Meenam in de Kodungalloor Bhagavathy Tempel plaatsvindt. De Kavu Theendal ceremonie maakt onderdeel uit van het jaarlijkse Bharani festival en wordt uitgevoerd in de aanwezigheid van de koning van Kodungalloor. Tijdens het verloop van de ceremonie kan men honderden orakels (velichappads) aanschouwen die in trance rond te tempel rennen terwijl ze hun zwaarden hoog in de lucht gooien.  De entourage slaat tegelijkertijd met stokken op de dakspanten van de tempel en slingeren objecten over het dak en op de binnenplaats.

Na het festival blijft de tempel een week gesloten. De deuren gaan weer open nadat de zuiveringsrituelen zijn uitgevoerd die bedoeld zijn om de vlekken van Kavu Theendal te verwijderen.
 
Bereikbaarheid:
  • Dichtsbijzijnde treinstation: Irinjalakuda, op 20 km afstand.
  • Dichtsbijzijnde luchthaven: Internationale luchthaven van Cochin, op 30 km afstand. 

 
 
 
Photos
Photos
information
Souvenirs
 
     
Department of Tourism, Government of Kerala,
Park View, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 695 033
Phone: +91-471-2321132 Fax: +91-471-2322279.

Tourist Information toll free No:1-800-425-4747
Tourist Alert Service No:9846300100
Email: info@keralatourism.org

All rights reserved © Kerala Tourism 1998. Copyright Terms of Use
Designed by Stark Communications, Hari & Das Design.
Developed & Maintained by Invis Multimedia